Нужен е национален консенсус по най-важните въпроси – енергийна и продоволствена сигурност и независимост, казва лидерът на

...
Нужен е национален консенсус по най-важните въпроси – енергийна и продоволствена сигурност и независимост, казва лидерът на
Коментари Харесай

Карадайъ: Експертизата на ДПС ще върне стабилността и нормалността – затова България има нужда от нас в централната власт

Нужен е национален консенсус по най-важните въпроси – енергийна и продоволствена сигурност и независимост, споделя водачът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ в изявление за в. „ 24 часа “В Движение за права и свободи няма А и Б отбори, има заедност и последователност – това е философията на нашия почетен председател д-р Ахмед Доган за правене на политикаСтраната ни трябва да си гарантира нужните количества газ за зимата, а в дългосрочен проект – 100% диверсификацияРашков има голям грях към демокрацията – върна страха. А страхът по време на избори е средство за въздействие върху резултата
– Г-н Карадайъ, в последния парламент видяхме повече борби, в сравнение с признати закони. Вие самият призовавате да се възвърне нормалността в политиката. Как наподобява тя за вас?

– От дълги години Движение за права и свободи приканва за това. Нормалността и възобновяване на нормалността не значи реваншизъм. За да има разцвет, би трябвало да има обединяване, би трябвало да има разговор. Последният парламент, както и предходните два бяха белязани от алените линии на ненавист, разделяне, опълчване и противоборство. Кабинетът на Кирил Петков трансформира лъжата в норма, клетвопрестъпничеството в национализъм, нарушаването на Конституцията на Република България в подвиг. Нещо повече – клеветите и рисуването на подправен облик за политическия конкурент бяха средство за правене на политика. Налагаше се всеки ден да изобличаваме лъжите за Движение за права и свободи на задкулисието към енергийния и медиен монополист Иво Прокопиев, което повече от 15 години конфигурира хора и партии във властта, без да се явява на избори.

Крайно време е да пресечем лъжата в политиката и да възстановим нормалността, демокрацията и държавността. Това може да стане единствено посредством разговор в името на бъдещето на България, в името на децата и внуците ни. Затова нашата настройка за изборите е за победа. Победа за българските жители. А тази победа минава посредством доста добър избирателен резултат на Движение за права и свободи.

– Защо партиите все не успявате да намерите разговор между тях?

– Защото тези, които бяха инсталирани във властта от задкулисието на кръга “Капитал ”, самонаричайки се “Промяната ”, смятаха себе си за единствени и самодостатъчни. Видяхме до каква степен води това.

Ние от Движение за права и свободи постоянно сме казвали, че има тематики, по които няма власт и съпротива. Днес повече от всеки път е необходим консенсус по най-важните въпроси – енергийната и продоволствена сигурност и самостоятелност. Политиците би трябвало да преведат страната през тежката зима, която идва. Основна цел и на служебния кабинет, и на идващото държавно управление е да овладеят енергийната рецесия, като подсигуряват първични материали на налични цени за хората и бизнеса. И да обезпечат прехраната на популацията посредством секване на галопиращата инфлация.

– Спокойни ли сте в този момент, когато го няма Бойко Рашков във властта? Имахте огромни пререкания с него като министър на вътрешните работи, изключително в служебния кабинет предходната година.

– Не става въпрос за личността на Бойко Рашков. А за модела, който той наложи. След 32 години народна власт в България той върна милиционерщината и издевателството по време на избори. Болни възрастни мъже и дами, наши членове и симпатизанти през сълзи ми споделяха: “Милиция не е влизала в дома ни от времето на опитите за насилствена асимилация ”. Рашков има огромен грях към демокрацията в България. Той върна страха. А страхът по време на избори е средство за въздействие върху изборния резултат.

След 32 години на политическия терен се прояви от дълго време забравена наклонност – обществената разпра с политическия конкурент. Рашковщината докара до ерозия на държавността. Давам ви образец какво се случи с преносимите секции на изборите предходната година. Тъй като гласуването е наложително, както е записано в Изборния кодекс, структурите на партията и най-много младежката организация на Движение за права и свободи имаха за задача да обзет всички възрастни и заболели хора и да ги включат в преносимите секционно-избирателни комисии. За страдание, това не се случи изцяло в предишните избори и се надявам, че в този момент младежката организация ще успее да обхване всички, които дават отговор на изискванията за гласоподаване в тези преносими секции. Но ето къде се прояви милиционерщината в предишните избори. За образуването на тези преносими секции, както и на всички други дават отговор общините под контрола на РИК и ЦИК. И в случай че има проблеми, общините би трябвало да сезират точно районните и Централната изборна комисия.

Полицията и прокуратурата се сезират от РИК и ЦИК единствено в случай че има съображение за това. Но на предишните избори всеобщо се сезираше полицията, а не ЦИК или РИК. Нещо повече – полицията всеобщо влизаше в домовете на заболели и възрастни хора, без да има съображение за това. Ето за какво Рашков върна милиционерщината и реставрацията на комунистически способи!

Видяхте, Движение за права и свободи насочи парламентарни питания за всеки един съответен случай на полицейска инспекция, трансформирала се в тормоз по време на изборите. От отговорите на Рашков в пленарната зала стана ясно, че в съвсем всички случаи не е имало учредения за формиране на досъдебно произвеждане, което значи, че инспекциите са били с една цел – заплашване. Затова Движение за права и свободи сезира с подписка и Европейската комисия, и Европейския парламент за безобразията по време на юлските и ноемврийските избори предходната година. В същото време изрично осъждаме търговията с гласове.

– Връща ли съгласно вас служебният кабинет България в орбитата на Кремъл, каквито рецензии към този момент се чуват?

– България е направила своя геополитически избор от дълго време и той е участие в НАТО и Европейски Съюз. Движение за права и свободи като партия посредством своя водач доктор Ахмед Доган е направила този избор още в зората на демократичните промени – доста преди всички останали политически субекти. Този върховен и умишлен избор не се нуждае от проверка, тъй като най-хубавата отбрана на жителите и общностите е участието в Европейски Съюз и НАТО. Нещо повече – с помощта на дейностите на депутатите от Движение за права и свободи в 47-ото Народно събрание бяха признати двата най-важни документа – декларацията в поддръжка на Украйна и френският проект за европейска интеграция на Северна Македония. На Съвета на европейските либерали, както и на Конгреса на международните либерали Движение за права и свободи получи доста поздравления за ясните позиции, които отстоява.

Що се отнася до работата на служебния кабинет, той има една съществена задача – да създаде едни почтени, свободни и демократични избори. Но паралелно с това има и нелеката задача да запълни пробойните, оставени от държавното управление на Кирил Петков най-малко в три посоки – гарантирането на газа за зимата, преодоляване на инфлацията и задействане на проекта за възобновяване и резистентност.

По отношение на гарантирането на енергийната сигурност и самостоятелност на България позицията на Движение за права и свободи е повече от ясна – в кратковременен проект страната ни би трябвало да си подсигурява нужните за зимата количества. А в дълготраен проект – 100% диверсификация. Не бива да се не помни, че диверсификацията е развой, а не деяние, произлизащо от едно-единствено изпитание. В противоположен случай се заплашва енергийната сигурност, която е детайл от националната сигурност на страната. 

Това е и повода ние, в Движение за права и свободи, да договорим за краткосрочни и дълготрайни цели. Само да ви напомня, че още през 2016 година един от целите на Движение за права и свободи е зелена (възобновяема) сила, което в дълготраен проект ще увеличи енергийната самостоятелност. И неслучайно точно депутатите на Движение за права и свободи внесоха в Европарламента предложение до 2030 година да бъде осъществена цялостна самостоятелност на Европа от съветския газ.

– Какво си говорихте с президента на Турция Реджеп Ердоган за газа и по какъв начин Анкара ще ни помогне?

– Енергийната и газовата рецесия са световни феномени и по тези въпроси виновните политици – без значение дали са на власт, или в съпротива, би трябвало да търсят решения. Грешните ходове, които направи последното държавно управление на България в областта на енергетиката, и в частност за газа, принуждават в този момент служебния кабинет, а и политиците, които ще бъдат в идващия парламент, без значение дали на власт, или в съпротива, да се ангажират с тези тематики в търсене на излаз. Защото не можем да излагаме на риск стопанската система и естественото действие на страната, а и най-важното – битието на хората. По тези тематики имах срещи в Брюксел по време на Съвета на либералите. Проведох диалог в Анкара и с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган. Турция е една от страните, посредством които тези рецесии могат да бъдат решени. Затова съществено сложих въпроса и съм доста удовлетворен от загрижеността на политическото управление на Република Турция към своите съседи и към България. В двете срещи, които организирах с президента на Турция през последните месеци, се убедих, че той е освен добър комшия, само че и добър другар на България. Турция към този момент оказва помощ на България по отношение на газа. Както разбрахме от последното изявление на служебния министър на енергетиката, предстоят диалози и с турски компании – снабдители на газ.

– На последните два вота съвсем нямахте смяна в листите си. Това ли е вашият А тим и още веднъж ли ще се явите с него?

– В Движение за права и свободи няма А и Б тимове, има заедност и последователност, които са философията ни за правене на политика. Това е философията на нашия почетен ръководител доктор Ахмед Доган. Въз основа на тази философия в нашите листи и тази година си дават среща три генерации политици, които работят в синергия както между тях, по този начин и с груповото управление на партията.

Няма сфера в обществено-политическия бранш, в която Движение за права и свободи да няма висока експертиза и ограничения за превъзмогване на проблемите. Програмата на Движение за права и свободи за ускорено развиване, учредена на зелената стопанска система, към този момент е надградена от тези специалисти с съответни антикризисни ограничения, в основата на които са обезпечаване на енергийна и продоволствена сигурност и самостоятелност.

Сигурността и стабилността на страната ще се обезпечат с реализиране на консенсус по основните тематики, с ясна стратегия за излизане от рецесиите, осъществена от потвърдени специалисти и с политическа партия, която е подготвена да поеме отговорността. Именно по тази причина България има потребност от Движение за права и свободи в централната власт.

– Все по-сериозни позиции има “Възраждане ”. Досега Движение за права и свободи и патриотичните партии са били като скачени съдове, а “Възраждане ” обира целия антисистемен избор. Това заплашва ли по някакъв метод политическата система?

– Нека вършим разлика сред патриотични партии, антисистемни организации и войнстващ шовинизъм, какъвто наблюдавахме във властта по време на 44-ото Народно събрание и какъвто гласоподавателят ясно сподели с вота си, че не приема повече в ръководството на страната.

Политическата система изпъква с многообразието си, само че най-голямото благосъстояние в нея за 32 години народна власт е ясната воля на суверена. Той от дълго време не може да бъде прилъган с празни обещания и популизъм. И санкционира всеки, който е злоупотребил с доверието му. Най-прясното доказателство са трите последни парламентарни избора.

Затова и Движение за права и свободи приканва систематичните партии да седнат на масата за дефиниране на националните цели на страната и да търсят решение за поредицата от рецесии. Само обединяването и единството са инструментите за отбрана на демокрацията. Докато ръководят хора, в чиито дейности има ненавист, ксенофобия и популизъм, несигурността и неустойчивостта в страната ще се задълбочават.

– Бихте ли влезнали директно във властта, в случай че конфигурацията го допуска?

– Движение за права и свободи е поредно в отстояване на полезностите на държавността и демокрацията. Още през 2019 година ние поставихме като акцент в предизборната си акция да върнем властта на хората. В акциите през предходната година фокусът бе да възстановим държавността. Сега ние ясно заявяваме – България има потребност от Движение за права и свободи в централната власт, като желаеме да осъществим обещанията си през предишните години. Защото власт в ръцете на народа значи не да поставяш хората в спешни обстановки, безпорядък и безвремие, а да ги водиш с убеденост по техния дневен ред.

Със своята експертиза ние имаме какво да дадем на Родината си. Ние сме подготвени с пакет от ограничения за преодоляване на инфлацията. В енергетиката най-добре знаем по какъв начин да осигурим газовия микс, с цел да преодолеем енергийната рецесия и да преведем страната през тежката зима. Припомням ви, че точно специалистите на Движение за права и свободи в земеделието осигуриха 300 млн. лева помощ за земеделските стопани, които кабинетът на Кирил Петков подцени. Експертизата ни в локалната власт обезпечи поддръжка за общините. Ние настояваме общините да бъдат включени в проекта за възобновяване и развиване и ще им помогнем в създаването на съответни планове. Готови сме с промени в образованието, опазването на здравето, културата и туризма.

Категорично сме декларирали, че единствено ценностно, хомогенно, изрично евро-атлантическо парламентарно болшинство и ръководство може да изведе България от поредицата от рецесии. Вече видяхме по какъв начин последната четворна управническа обединението, която беше и идейно, и ценностно разнородна, не съумя да удържи болшинството повече от 6 месеца. С дейностите си при определянето на двете най-важни геополитически решения на България – поддръжката за Украйна и европейската интеграция на Северна Македония, доказахме, че точно Движение за права и свободи е гарантът за евро-атлантическото ръководство на България.

– Кои са най-спешните проблеми, с които би трябвало да се захванат бъдещите парламент и държавно управление наесен и по какъв начин вие виждате тяхното решение?

– Част от тях към този момент ги споменахме. На първо място е гарантиране на енергийната и продоволствена сигурност и самостоятелност на България. Паралелно с това преодоляване на инфлацията и поддръжка на най-уязвимите групи от популацията. Програми в помощ на бизнеса, с цел да подпомогнем действителния напредък на стопанската система. Спешно задействане на проекта за възобновяване и резистентност, както и на оперативните европейски стратегии. И не на последно място – рационален и уравновесен бюджет за 2023 година, който да обезпечи сигурност и непоклатимост на страната, общините, бизнеса и жителите. Във всяка една от тези области Движение за права и свободи има подготвени оферти, които ще внесе в Народното събрание.

– Валидна ли е и към днешна дата поканата ви към “Промяната ” да се причислят към АЛДЕ, чийто съпредседател е вашият евродепутат Илхан Кючюк?

– Като демократична партия с тежест в международната и европейска организация Движение за права и свободи постоянно е била за разширение на въздействието на демократичното семейство. То е отворено за нови членове. Но те би трябвало да изповядват полезностите на либерализма. Сред тях не са омразата, разделянето и опълчването.

– Политическите ви съперници постоянно ви атакуват поради това, че вашият народен представител Делян Пеевски е глобен по закона “Магнитски ” в Съединени американски щати. Сега той заведе каузи. Очаквате ли с това да се почисти въпросът?

– Очаквам истината да излезе нескрито. Г-н Пеевски заведе правосъден иск пред американски съд за анулация на наложената му глоба по закона “Магнитски ”. В желае до съда се показва, че липсват каквито и да било доказателства за негови непозволени дейности, както и че до сегашния миг не са предоставени такива доказателства на неговите юристи макар неведнъж отправените претенции за това. Становището на юридическите му представители е, че това е значително нарушаване, което прави глобата незаконосъобразна и нарушава правото на отбрана на Пеевски. Припомням ви, че американският съд анулира делото “Рико ” заради липса на каквито и да било доказателства, а българският съд разгласи за противозаконни описите, направени от Асен Василев. Една по една към този момент падат всички неистини на олигархичния енергиен и медиен кръг “Капитал ”. Убедителният резултат на господин Пеевски на предишните избори, помощта му за развиването на районите, методът, по който е одобряван от гласоподавателите в страната и по който бе приветстван на митинга на Движение за права и свободи пред Народното събрание, приказват, че хората в България вършат доста ясна разлика сред истината и лъжите на задкулисието, чието време към този момент завърши.

източник: В. 
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР